In 5 stappen naar een fijne thuiswerkplek

De afgelopen tijd waren er veel huiselijke verhalen te vertellen; hoe we bijvoorbeeld meer tijd in de keuken doorbrachten om eindelijk eens dat gerecht uit te proberen. Of we in plaats van de wereld overreizen thuisbleven en het huis gingen herinrichten.
Want ons huis heeft meerdere functies erbij gekregen, omdat wonen en werken niet eerder zo dicht bij elkaar heeft gestaan.
Met het creëren van een fijne thuiswerkplek kun je hier toch een goede balans in vinden. Daarom deel ik graag mijn 5 stappenplan om dit mogelijk te maken. 

Stap 1. Kies jouw plek

Neem jouw woning allereerst eens goed onder de loep. Je zult namelijk zien dat de verschillende ruimtes in huis een functie toegewezen hebben gekregen. Het eetgedeelte is voor het nuttigen van maaltijden, de kastenkamer is voor het opbergen van kleding, de woonkamer is voor relaxen… toch? Het mooie is dat je aan een ruimte gemakkelijk een nieuwe functie kunt toekennen, zonder dat het rommelig wordt. Voordat je dit doet is het van belang om eens te bedenken op welke plek in huis je eigenlijk het fijnste zou kunnen werken, wat vind jij de meest inspirerende plek?
Er is altijd wel een oplossing om op deze plek een thuiswerkplek te maken. Bedenk van tevoren eens hoeveel ruimte er nodig is voor deze nieuw te creëren plek. Zo kun je een bestaande vensterbank verlengen of een mooie plank plaatsen tussen twee kastenwanden. Of richt een hoek van een kamer in tot jouw vaste plek. Dit kan een hoek zijn waar bijvoorbeeld decoratieve items staan, maar welke verder weinig toevoegen aan de rest van het interieur. Hieronder heb ik ontwerpen gemaakt waar een werkplek in een bestaande ruimte wordt toegevoegd.

En mocht je de luxe hebben om te beschikken over een aparte werkkamer, lees dan zeker verder want we gaan het gezellig(er) maken. Een fijne thuiswerkplek is overigens belangrijk om efficiënt te zijn en de werkdag extra leuk te maken!

Stap 2. De sfeer bepalen

De kracht van moodboards… maak er eens een van jouw ideale werkplek. Laat je hierbij niet belemmeren door de beperkingen van de ruimte, maar wees creatief. En belangrijk: kies vooral wat jij mooi vindt, je moet er tenslotte flink wat uren doorbrengen én… je hoeft geen rekening te houden met de smaak van jouw collega’s.

Wanneer het moodboard af is, probeer dan eens te bekijken of er een bepaalde sfeer of stijl naar voren komt. Zo houd ik bijvoorbeeld van een Mediterrane sfeer met natuurlijke materialen, zie hiernaast het moodboard.

Vind je de sfeer bepalen nog best lastig? Bekijk dan eens mijn Pinterest pagina waarop inspirerende thuiswerkplekken zijn terug te vinden. Wanneer je de juiste sfeer naar jou smaak hebt gevonden gaan we door naar de leuk(st)e vervolgstap.

Stap 3. Inrichten

Het inrichten kan gaan beginnen, dit is mijn favoriete stap. Iets wat je hebt bedacht krijgt daadwerkelijk vorm.
Voordat er spullen worden verzameld is het van belang eens te bedenken wat je nodig hebt. In stap 1 hebben we al bedacht hoeveel ruimte er nodig moet zijn. Is er een groot werkblad nodig of volstaat een kleiner werkblad omdat je alleen een laptop nodig hebt. Zorg ook voor opbergruimte (in stap 5 lees je hier meer over) zodat je alles bij de hand hebt om jouw werkdag productief door te komen. En dan de bureaustoel… deze zijn in alle soorten en maten te krijgen. Om deze keuze nog complexer te maken zijn veel eetkamerstoelen tegenwoordig zo ontworpen dat deze geschikt zijn voor lange natafelsessies of, inderdaad, een werkdag. Kijk ook hier wat bij jou past en wat vooral comfortabel zit.

Naast functioneel is het ook fijn wanneer de thuiswerkplek er goed uitziet. Planten zijn mijn favoriete interieurstukken omdat deze, naast dat ze er mooi uitzien, nog meer functionaliteiten hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit om je heen en de kleur groen geeft rust. En het mooie is, er is altijd wel ruimte voor een plant – of een boeket verse bloemen – op je bureau.  
Op deze manier markeer je jouw plek en maak je het persoonlijk. Nog een leuke manier om dit doen is door de wand te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een lege wand dan kun je hier een kurkwand van maken, of een prikbord toevoegen. Dit stukje wand kun je gebruiken als een echte ‘inspiratiemuur’. Maak hier bijvoorbeeld een offline Pinterestbord van en raak tijdens het werken geïnspireerd. Verzamel knipsels uit tijdschriften en voeg persoonlijke foto’s toe. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf!

Stap 4. Voeg licht toe

Om een hele dag goed gefocust te blijven, is het belangrijk om licht toe te voegen aan de thuiswerkplek. Dit kan daglicht zijn of in de vorm van verlichting. Aangezien het in Nederland vaker grijs is, is verlichting een slimme investering. Daarbij doet het ook veel voor je gemoedstoestand. Denk hierin creatief, het hoeft niet bij één lamp te blijven maar je kunt het bijvoorbeeld ook opleuken met subtiele lichtslingers.

Stap 5. Opgeruimd staat netjes

Het fijnste werk je zonder al te veel afleiding, zorg daarom dat de thuiswerkplek altijd opgeruimd is. Dit zorgt voor een goede balans tussen werk en privé. En wat een fijn idee is het om je werkdag thuis goed te kunnen afsluiten. Zorg dat de spullen zijn opgeborgen, je wilt namelijk niet herinnert worden aan het werk wat de dag erna weer gedaan moeten worden.
Dit bereik je door het toevoegen van opbergruimtes. Bij meer ruimte kunnen dit lades of kasten zijn en bij minder ruimte kun je mooie opbergmanden gebruiken. Ook zijn er verschillende bureau opbergers te koop welke met toevoeging van persoonlijke spullen ook nog eens goed in het interieur passen. Een extra tip bij deze stap: zorg dat je aan het einde van de werkdag ook echt afsluit door het opruimen van alle spullen. Zo reset je als het ware de werkplek en kun je de dag erna weer fris aan de slag.4 gedachten over “In 5 stappen naar een fijne thuiswerkplek”

Plaats een reactie

Facebook
Pinterest
Instagram