4 tips voor huisdieren in het interieur

Voor mij zijn huisdieren en interieur echt met elkaar verbonden.
Ik ben ermee opgegroeid en kan mij niet voorstellen hoe het is zonder, in mijn geval, katten
.
Om jouw interieur niet geheel ondergeschikt te maken aan huisdieren, heb ik 4 waardevolle tips om het houden van huisdieren – of dit nu honden of katten zijn – op een leuke manier te verweven in het interieur. Omdat ik ervan overtuigd ben dat een huisdier in de woning juist zorgt voor harmonie en balans. En je daarnaast nóg meer geniet van het thuiszijn.

1. Kies wijs voor botanisch

Wanneer je een botanische uitstraling in jouw interieur wilt creëren is dit natuurlijk erg mooi, maar voor huisdieren niet altijd even handig. Lees je daarom goed in over de soorten bloemen en planten en de eventuele risico’s welke deze soorten voor jouw huisdier met zich meebrengen. Sommige bloemen of planten kunnen giftig zijn. Onder tip 4 kun je nog meer lezen over veiligheid.   

Zo wordt mijn kat erg blij van grasachtige planten, maar deze zijn niet bestemd voor haar. Daarom staat er een speciaal plantje in het interieur; kattengras. Jouw planten én je kat zullen je dankbaar zijn!

Zorg er ook voor dat de plantenbakken aan de oppervlakte gevuld worden met mooie stenen – dit geeft een rustige uitstraling en heeft een duidelijke functionaliteit; het voorkomt dat jouw huisdier in de aarde gaat graven.  

Om er helemaal zeker van te zijn dat je goed zit, kun je kunstplanten- en bloemen aanschaffen. Tegenwoordig bestaan er mooie soorten, welke nauwelijks van het echt te zijn onderscheiden. Het gebruik van uitsluitend kunstplanten zou ik overigens niet adviseren, lees daarover meer in mijn vorige blog ‘In 5 stappen naar een fijne thuiswerkplek’ onder Inrichten.

2. Natuurlijke materialen

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen bij de aanschaf van dierproducten zoals manden, krabpalen en kussens. Het winkelaanbod hierin is enorm en deze keuze zorgt ervoor dat er een mooi geheel in het interieur ontstaat. Bovendien behoudt het de functionaliteit, niet geheel onbelangrijk. Op mijn Pinterest pagina heb ik inspirerende voorbeelden verzameld waar je zelf mee aan de slag kunt

.
Uiteraard moeten we rekening houden met de behoeften van het huisdier. Dat verschil is niet alleen tussen honden en katten merkbaar, maar ook bij het dier zelf. Van katten weten we dat ze graag hoge plekken opzoeken, een hoge krabpaal wordt daarom vaak gewaardeerd.
De ene hond ligt graag in een mand met opstaande rand terwijl de andere hond weer liever op het vloerkleed wil liggen. Het gaat hierbij ook om de samenspraak tussen hond en baasje.
Belangrijk bij de keuze van een dierproduct is dat je jouw huisdier goed leest om achter de behoeften te komen.
Oh ja en de kleur… daar kijkt het huisdier echt niet naar om. Dus je hebt hierin volledig vrij spel!

3. Creëer de ideale indeling

Huisdieren liggen niet graag in de looproute (behalve wanneer zij aandacht zoeken), creëer daarom een huisdierhoekje. Op een rustig plekje, maar niet al te ver van het baasje vandaan. Tenslotte willen veel huisdieren onderdeel zijn van het gezin.
Vaak zie ik dat er op het laatste moment een hoekje wordt toegevoegd voor het huisdier, omdat deze later bij het gezin in huis komt. Dit is zonde, omdat het de balans in het interieur kan verstoren.
Kijk daarom eens opnieuw naar de indeling van het interieur, je kunt hier zelfs plezier uit halen omdat je het huisdier een speciale plek kunt geven.

Het is bijvoorbeeld een leuk idee om een mooie poef met print aan te schaffen, welke dient als slaapplek voor de hond of kat. Zo staat er een mooie poef in de woonkamer, zonder dat dit storend is voor het geheel.
Zie het creëren van een huisdierhoek als het clusteren van woonaccessoires; heb je meerdere kaarsen, dan geeft het rust om deze op een mooi dienblad te zetten. Dit is hetzelfde bij dit hoekje. Cluster alles zoveel mogelijk bij elkaar. Dit kan ook met de huisdierspeeltjes.

Huisdieren zijn nu eenmaal onvoorspelbaar (en dat maakt hen zo leuk); heeft de kat of hond gekozen voor een eigen plek op bijvoorbeeld de bank of de eetkamerstoel?
Geen probleem, leg er dan een mooi plaid overheen om het meubelstuk zoveel mogelijk te beschermen. Met de nadruk op zoveel mogelijk, want onbeschadigde meubelstukken met huisdieren zijn een utopie.

4. Schoonhouden zorgt voor veiligheid en comfort

Deze tip ligt misschien voor de hand, maar is echt belangrijk en heeft verband met elkaar.
Zonder schone omgeving is de veiligheid van het huisdier niet gewaarborgd en zorgt het ervoor dat er geen comfort is. Bovendien geniet je meer van het interieur wanneer je de slaapplaatsen regelmatig schoonmaakt.
Bij je huis inrichten staat veiligheid altijd al voorop; laat geen kabels rondslingeren en kijk kritisch naar scherpe kanten aan meubelstukken.
Bovendien hebben oudere huisdieren weer andere behoeften dan jongere huisdieren.
Denk hierbij aan een lagere instap bij de kattenbak of een kussen op de grond in plaats op een verhoging voor de hond. 

En tenslotte, van een vloerkleed wordt ieder huisdier blij! Zeker met de koude maanden welke weer voor de deur staan. Kies hierbij voor een laagpolig kleed omdat dit gemakkelijker schoon te maken is.

Facebook
Pinterest
Instagram